logo

Voltastraat 11, 3281 NG Numansdorp
+31 (0)180 - 418 113

Zandstralen

"Het zandstralen mag toch niet meer?" is een veelgehoorde vraag. Het stralen met het zogenaamde kwartzand is inderdaad al tientallen jaren verboden. De reden hiervoor is dat tijdens het stralen de zandkorrel kapot slaat op de ondergrond. Bij het kapot slaan van de zandkorrel komt kwarts vrij. Doordat er aan het kwarts haakjes zitten zal bij het inademen hiervan dit zich in de longen vastzetten. In tegenstelling tot alle andere stofvorming zijn de longen niet in staat zich te "reinigen" van kwarts. Bij grote hoeveelheden kwarts zal de longinhoud aanzienlijk verminderen. Er zijn gevallen bekend van mensen die tientallen jaren blootgestaan hebben aan kwarts en nog maar een longinhoud hebben van 60%. Dit betekent dat rennen of zware lichamelijke inspanningen niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Alternatieven

Als alternatieven voor kwartszand is Olivinezand een veelgebruikt straalmiddel. Olivinezand komt veelal uit Noorwegen en bevat aanzienlijk minder dan de wettelijke 1% kwarts. Bij Olivinezand ontstaat bij het droogstralen toch nog stofvorming, al is dit geen kwarts. Ook al zijn de longen in staat bij deze stofvorming zichzelf te reinigen, het gebruik van een goed gelaatsmasker is essentieel. Andere alternatieven zijn grit of Garnet. Garnet is een massieve steenkorrel die tijdens het stralen niet kapot slaat waardoor er geen stofvorming ontstaat van het straalmiddel zelf.
In het IBIX® systeem kunnen alle soorten straalmiddelen verwerkt worden. Dit geeft de mogelijkheid om ten allen tijde met behoud van de ondergrond een wettelijk toegestane straalmiddel toe te passen. Wij adviseren u graag in de mogelijkheden van de maar liefst 40 soorten straalmiddelen die leverbaar zijn.

Nieuws

Wij zijn verhuisd!

 U bent van harte welkom op onze nieuwe locatie Voltastraat 11 te Numansdorp.

Lees verder

Aanvraag demonstratie


Invalid Input

Selecteer eerst een datum en vervolgens een tijd

Ongeldige invoer

Neem contact op

IBIX® North
Voltastraat 11, 3281 NG Numansdorp
info@ibix.nl

+31 (0)180 - 418 113